Kunsthal 45

Kunsthal 45

Een unieke expositieruimte in het hart van de stad. Wij tonen relevante hedendaagse beeldende kunst van opkomende en erkende kunstenaars voor bewoners en bezoekers van Den Helder, in wisselende exposities. Gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud. Kom binnen en verwonder je!

Over Denken

Over Denken is te zien op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak tot en met zondag 17 december.

Voor de titel Over Denken is gekozen omdat de expositie volledig uit abstracte werken bestaat, waar vaak veel over wordt nagedacht. Uitgangspunt vormt het werk van Henk van Gerner die zo’n twintig jaar in Julianadorp woonde en overleed in 2018. Met deze expositie geven we aandacht aan zijn werk.

In 2011 organiseerde Van Gerner de expositie Abstract noch Concreet in Kunsthal 52 op Willemsoord, de voorloper van Kunsthal 45. Bij het samenstellen van de kunstenaars is uitgegaan van de deelnemers aan die expositie: Sanne Bruggink, Jan Maarten Voskuil, Bill Kunst, Pieter Bijwaard, Jan Nijhof en Anna Werkmeister.

Michiel Hertroys, Anke Kuypers, Marcel Prins, Carrie Meijer, Rity Jansen Heijtmajer en rooose deden in 2011 niet mee, maar hebben allemaal hun persoonlijke band met Henk van Gerner, die altijd het werk als beeldend kunstenaar betrof.

Om de expositie te completeren zijn de kunstenaars Liesbeth Bijkerk, Olivier Julia, Gerda Kruimer, Peter Geerts, Joop Hollanders, Henk Rusman, Vivian Rozenbeek, Marcel Prins en Jochem Rotteveel toegevoegd.

Zo ontstaat er een expositie met een grote variatie van abstracte werken en worden de zeer secuur opgebouwde schilderijen van Henk van Gerner afgewisseld met werken die lyrischer van aard zijn.

Niet alleen schilderijen, ook tekeningen, installaties van kleuren en woorden tot stoelpoten, zelfs een vloerinstallatie van boodschappentassen, van streng abstracte beelden tot meer organische zijn te zien. De afwisseling van het gebruikte materiaal, van plastic tot karton, houtskool of touw, film, schilderij of beeldhouwwerk geeft deze expositie iets bijzonders. Wie denkt dat een expositie van abstracte werken saai is, komt hier bedrogen uit. Het stimuleert tot nadenken, tot Over Denken.