Wat was

Wat was

Overzicht van exposities en activiteiten

Down to Earth

landschapskunst

19 mei t/m 30 juni

Deelnemende kunstenaars:
Anna Rudolf, Annelinde de Jong, Bart Pols, Bas Burghard, Esther Hoogendijk, Femmie Duiven, herman de vries, Jacobien de Rooij, Jannemarein Renout, Jasper Kooper, Jessica Skowroneck, Kim Streur, Michiel van Bakel, Paul Smulders, Rombout Oomen, Sophie Steengracht, Tom Putman.

samenstelling Sjaak Kooij

Uitgelicht, De Kunstuitleen XL

Kunstenaars van Kunstuitleen Den Helder pakken uit met groot en ander werk.

17 maart t/m 5 mei

Opening zondag 17 maart om 15.00 uur door Alex de Vries.

A.Beeftink, Anita Mandemaker, Anneke Peereboom, Bert Neelen, C.W.M. Dolk, Frits Smid en Elke van Rooy, Harrie Gerritz, Heddy-John Appeldoorn, Henriette van der Winden-Roggeveen, Kees Vlietman, Ko Aarts, Krin Rinsema, Marjan Jaspers, Monique Nieberg, Nora van Klingeren, Peter Bes, Peter de Rijcke, Piet Lont, Rob Verkerk, Wouter van Riessen, Yvonne Zomerdijk.

Samenstelling Inge Beeftink en Co van Gasteren

IJzingwekkend 7, Op Drift

Zondag 14 januari tot en met zondag 3 maart

Dit keer alweer de zevende versie van in de reeks van IJzingwekkend tentoonstellingen met als titel IJzingwekkend 7, Op Drift, een tentoonstelling van beeldhouwers en installatiebouwers. De titel is afkomstig van onze eerste wintertentoonstellingen in de Koningstraat, toen we nog geen verwarming hadden. Werk op papier of doek was toen geen optie. IJzingwekkend 7 werd op 14 januari om 15.00 uur geopend door Peter Kramer, financieel directeur van Woningstichting Den Helder/Helder Vastgoed.

Samengesteld door Sjaak Kooij en Co van Gasteren. Adviseur Emo Verkerk.

Gelijktijdig is er 2 dimensionaal werk en wandobjecten te zien van enkele van deze exposanten bij De Kunstuitleen en bij restaurant Kunst&Kitchen op de Oude Rijkswerf ( 3 minuten lopen). Samenstelling Inge Beeftink.

Over Denken

22 oktober tot en met 17 december.

Voor de titel Over Denken is gekozen omdat de expositie volledig uit abstracte werken bestaat, waar vaak veel over wordt nagedacht. Uitgangspunt vormt het werk van Henk van Gerner die zo’n twintig jaar in Julianadorp woonde en overleed in 2018. Met deze expositie geven we aandacht aan zijn werk.

In 2011 organiseerde Van Gerner de expositie Abstract noch Concreet in Kunsthal 52 op Willemsoord, de voorloper van Kunsthal 45. Bij het samenstellen van de kunstenaars is uitgegaan van de deelnemers aan die expositie: Sanne Bruggink, Jan Maarten Voskuil, Bill Kunst, Pieter Bijwaard, Jan Nijhof en Anna Werkmeister.

Michiel Hertroys, Anke Kuypers, Marcel Prins, Carrie Meijer, Rity Jansen Heijtmajer en rooose deden in 2011 niet mee, maar hebben allemaal hun persoonlijke band met Henk van Gerner, die altijd het werk als beeldend kunstenaar betrof.

Om de expositie te completeren zijn de kunstenaars Liesbeth Bijkerk, Olivier Julia, Gerda Kruimer, Peter Geerts, Joop Hollanders, Henk Rusman, Vivian Rozenbeek, Marcel Prins en Jochem Rotteveel toegevoegd.

 

Urban Oasis

Installatie, video en het medium fotografie

Zondag 20 augustus tot en met zondag 8 oktober

Alexander van Bakel – Michiel Kluiters – Jacqueline Kooter – Jackie Mulder – Jan Theun van Rees – Peter Spaans

In de expositie ‘Urban Oasis’ worden zes beeldend kunstenaars bij elkaar gebracht bij wie fotografie als medium een grote rol speelt, maar die niet noodzakelijk ‘fotograaf’ zijn.

Ieder maakt op geheel eigen wijze gebruik van fotografische middelen of principes. Zij verbeelden daarmee een wereld waarin je kunt dwalen door stedelijke omgevingen, weidse landschappen of digitaal geconstrueerde ruimten.

De werken ontstaan op het snijvlak van sculptuur, schilderij, tekening, fotografie.

Bootje, Bootje, Bootje

25 juni tot en met 6 augustus

Schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerk, video en installaties

Tijdens de expositie vindt ook Sail Den Helder plaats.

Opening zondag 25 juni door Arian Minderhoud, voorzitter Sail Den Helder

Deelnemende kunstenaars:
Albert Zwaan, Baba Kooij, Casper Prager, *Cassandra van Veen, *Coob Zeeman, Danielle van Vree, Emo Verkerk, Filip Jonker, Gijs Assmann, Hans Blank, Ingrid Davids, Irene Grijzenhout, *Jaap Ploos van Amstel, Jan Blank, Jean Philippe Paumier, Jeroen Duijf, Julia Winter, Kaat Schulte, *Leentje Linders, *Luk van Driessche, Malou Cohen, *Marc Langer, Marijke van Wijk, Moritz Ebinger, Naomi Aardema, Peter de Boer, *Peter de Rijcke, Rens Krikhaar, Seeger Baas, Vincent Dams.

(*=Ned. Vr. van Zeeschilders)


Overzicht van de tentoonstelling (ongeveer 12 minuten)

Goed Beter Best

20 april tot 11 juni

Eindexamenwerk van leerlingen van Mavo 4, Havo 5 en Vwo 6 van Scholen aan Zee

opening donderdag 20 april om 17.00 uur

Small-Medium-Large

12 februari t/m 9 april

Kijk hier ( 2,45 min.) voor een indruk van de opening met een kort interview met Linda Rose Smit, voorzitter van stichting Kunsthal 45. En hier voor een heel kort filmpje van Druktemaker.

2022

Echange des Animaux

donderdag 24, vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 november was het tekenproject Echange des Animaux van Marike Hoekstra en Anna Rudolf.

Het raakvalk dat hen bindt, is hun medium.

Een gemeenschappelijk terugkerend onderwerp in hun tekenwerk zijn dieren en dierfiguren. Ze verdiepen zich in elkaars werk en laten de diverse dierfiguren van de ene naar de andere kunstenaar ‘verhuizen’.

De videoruimte boven aan de trap hebben zij een totaal andere aanblik geven.

Waves

Vrijdag 28 t/m zondag 30 oktober.

Onder de titel W a v e s maakt kunstenaarsduo Timmer & Schoonewelle (Roosmarijn Schoonewelle en Josine Timmer) een ruimtelijke collage bestaande uit licht deinende papieren golven als onderdeel van de Kunstvierdaagse in Kunsthal 45.

Sinds 2019 werken de kunstenaars samen onder de naam Timmer & Schoonewelle. In hun solo praktijk werken zij voornamelijk op papier; met gouache, inkt, oliepastel, potlood en aquarel. In de loop der jaren verzamelden zij los van elkaar een grote hoeveelheid schetsen, knipsels, testjes, geschilderde fragmenten en onvoltooide tekeningen. Met deze verzamelde stukken maken zij gezamenlijk collages in uiteenlopende formaten, van een serie collages op A5-formaat tot wandvullende assemblages en installaties op locatie. In hun werk refereren zij aan het dagelijks leven waarin alles voortdurend in beweging, ontwikkeling en ontbinding is. Improvisatie, ritme en kleur spelen een belangrijke rol bij het maken van hun werk. Hun werkproces is er een van constante beweging, eerder gemaakt werk wordt uit elkaar gehaald om iets nieuws te creëren.

Van vrijdag 28 t/m zondag 30 oktober 2022 is het duo aanwezig in de kunsthal om de installatie te maken. Het publiek is welkom op zondagmiddag vanaf 14.30 uur.

Zondagmiddag 30 oktober is de afsluitende publiekspresentatie om 15.00 uur

(inloop vanaf 14.30 uur)

28-30 oktober werkperiode (bezoek mogelijk in de middag)

www.timmer-schoonewelle.com
www.instagram.com/timmer_schoonewelle

www.roosmarijnschoonewelle.nl
www.josinetimmer.nl

Wind Mee

22, 23, 24 en 25 september: Een project van Louise Bianchi, Nelleke Bosland en Saskia Koster.
De verbeelding van de verhuizing van Kunsthal 45 naar onze nieuwe locatie in de kelder van de voormalige V&D.
In het kader van de Kunstvierdaagsen maken Louise Bianchi, Nelleke Bosland en Saskia Koster onder de naam Wind Mee een locatie-specifieke installatie in Kunsthal 45 die bestaat uit ruimtelijke werk, tekeningen en performances.
foto’s

Na de voorbereiding in Kunsthal 45 werd de vierdaagse afgesloten met een optocht naar de nieuwe locatie.

In deze performance visualiseren zij de fysieke en emotionele aspecten van de verhuizing als een beeldende en muzikale deining.
Muzikanten zijn onderdeel van de optocht.
Rene Bras (baritonsax), Rudolf Valster (klarinet) en Sanne van Willenswaard (accordeon) spelen samen in het Frankfurter Polka Trio (https:/www.frankfurterpolkatrio.nl).
Jelle Beks is een eigenzinnige saxofonist die ook medoet.

Een aantal van hen hebben roots of binding met Den Helder. Zij spelen met blaasinstrumenten Klezmer en wereldmuziek. De muziek draagt bij aan de deining die het verhuizen met zich meebrengt en werkt als een magneet in het aantrekken van publiek tijdens de optocht.

Lees meer in de nieuwsbrief

25, 26, 27 en 28 augustus: een onvoorspelbare presentatie SETNET verbouwt Kunsthal 45

SetNet is een kunstenaarscollectief dat op wisselende locaties site specific installaties maakt. Voor de Kunstvierdaagse in augustus 2022 zullen 5 leden een gezamenlijke installatie opbouwen met ieder een eigen invalshoek onder de titel Set#commonground.

www.setnet.info

www.instagram.com/setnet.info

Mirjam Berloth ‘Wat overblijft’

Zelfs als een verhuisdoos platgemaakt is zijn de stukken nog herkenbaar: de ovale gaten zijn onmiskenbaar de handgrepen. In een gordijn geregen van allerlei ijzerwaren herkent men voorwerpen die herinneringen oproepen aan ooit bewoonde kamers en tijdelijke werkplekken. De kleine voorwerpen vormen een blikvullende sculptuur die een verbinding aangaat met het gebouw en de andere kunstwerken.

Geïnspireerd door abstracte kunststromingen uit de vorige eeuw maakt Berloth haar eigen, minder strenge, minimalistische kunstwerken.

www.mirjamberloth.nl

Jacqueline Kooter ‘Luchtwortels’

Wanneer gebouwen lang leegstaan, neemt de natuur vroeg of laat haar intrek. Voor het gebouw van Kunsthal 45 dat in afwachting is van sloop, maakt Jacqueline een installatie van organische vormen met stucloper en tapijtkokers. Dit materiaal roept associaties op met verbouwen en renoveren, als verwijzing naar de aanstaande verhuizing van Kunsthal 45.

Jacqueline Kooter maakt video’s, animaties en installaties; nu maakt ze van (beschilderd) karton een theatrale setting die zich door de ruimte vertakt.

www.jacquelinekooter.nl

Marja van Putten  ‘Bewegen in de tijd’

Verhuizen is een pas op de plaats, de tijd stopt. Het biedt de mogelijkheid voor een nieuw standpunt, met de blik op de toekomst. Verhuizen is ook een terugblik naar het verleden: de tijd gaat door je handen.

Marja van Putten maakt een installatie die de inrichting van de Kunsthal opbreekt met weggegooide materialen van haar eigen atelierverhuizing.

Zij combineert in haar schilderijen verf en textiel. In deze installatie naait zij de wegwerp onderdelen aan elkaar en besmeurt deze met zwarte verf.

www.marjavanputten.nl

Hermine Stam ‘This side up’

Hermine gebruikt eigen ervaringen met verhuizen voor een installatie die een momentopname van het nog lopende verhuisproces biedt, met aspecten als het verlaten van de bekende plek, verplaatsen van de vertrouwde objecten, verpakken van herinneringen, gevoel van verliezen, gedachtes vervangen de verweesde emoties, verwachten en verklaren, veranderen en verbazen, verschuiven, wachten en wennen.

Nu, in “This side UP”, takelt Hermine Stam het versnipperde archief en een geschiedenis wordt onleesbaar verteld.

Annechien Verhey ‘Things to do’

Annechien ziet de lange lijst met klussen voor zich als zij aan verhuizen denkt. Zij maakt met verschillende tekenmaterialen en collage-elementen van oud werk een driedimensionale wandtekening van buitelende verhuisdozen en to do lijstjes. Ze streeft naar een opgewekt, dynamisch beeld, dat ruimtelijk aansluit bij wat de andere kunstenaars van Set#commonground op dat moment maken.

Vergeleken met de tekeningen die Annechien Verhey gewoonlijk maakt, is dit werk ongewoon groot.

www.annechienverhey.nl

K4D: 28, 29, 30 en 31 juli: Vallen Zweven, Marianne Roodenburg heeft zich verdiept in de relatie tussen zwaartekracht en kleur. De installatie is gemaakt tijdens een 4 daagse workshop met vrijwilligers.

K4D:23, 24, 25 en 26 juni: Elders. Susana Mulas Lastra, Cathelijn van Goor, Julia Kaiser en Roosmarijn Schoonewelle.
Onder de titel Elders werken Roosmarijn Schoonewelle, Susana Mulas Lastra, Cathelijn van Goor en Julia Kaiser in Kunsthal 45 als artists in residence, tegelijk aan ieder een eigen project, tijdens de eerste Kunstvierdaagse van donderdag 23 tot en met zondag 26 juni 2022.

Cathelijn van Goor onderzoekt een vervolg op de tekeningen-serie Matter of Perspective. In dit geval brengt ze beelden die ze vindt op Google Maps samen in op oude wereldkaarten geïnspireerde composities. Hiermee refereert ze naar een gedachtegoed dat transformeert naar een nieuwe vorm, en het idee dat we als het ware de wereld opnieuw in kaart aan het brengen zijn.

Julia Kaiser maakt een wandkleed van textiele restmaterialen die ze door de jaren heen heeft verzameld. Zij is geïnteresseerd in de visuele taal van kaarten en schema’s. Haar werk is een reflectie op de manier waarop de gebeurtenissen en ontwikkelingen in de wereld vertaald en weergegeven worden.

Susana Mulas Lastra maakt een muurtekening met als titel Waterverhuizers, geïnspireerd door de schoonheid van de waterwereld. Haar zorgen over onze omgang met de aarde is de basis van haar werk. Het ontdekken van de schoonheid van onze planeet door middel van kunst, geeft hoop en energie om naar een betere toekomst te kijken.

Roosmarijn Schoonewelle verwerkt op een visueel speelse manier hoe ze verbonden is met mensen om haar heen, en probeert patronen te doorbreken. Dit resulteert in een installatie met een muurschildering en collage, met de titel Personal Growth. Haar werk toont een schijnbaar statische façade, waarachter een beweeglijke wereld vibreert. Ze wil een humoristisch en positief perspectief bieden op de onzekerheid in het leven.

12 t/m 22 mei Scholen aan Zee: presentatie van eindexamenwerk.

27 april: Kunst-Koek-Boek-Markt. Als voorloper op de verhuizing willen we niet alleen (kunst)boeken verkopen, onder het genot van een kop koffie of thee met een lekkere koek, ook zal er weer een aanbod zijn van kleine kunstwerken en sieraden. Ook maken we een begin met de verkoop van alles dat niet meeverhuist naar de nieuwe ruimte. We zijn open van 12.00 tot 17.00 uur.

24 april: bezoek aan het atelier van Henk van Gerner in Julianadorp met werk van Henk van Gerner, Jan Nijhof, Bill Kunst en Michiel Hertroijs

Basisschool De Vlieberg bezoekt de Kunstuitleen

19 april. De samenwerking tussen de Kunstuitleen en Kunsthal 45 leidt op dinsdag 19 april tot een bezoek van Basisschool De Vlieberg aan de Kunstuitleen.
De leerlingen van de groepen 1 tot en met 4 hebben op school dit voorjaar een kunstproject met kunstenaars als Franz Marc, Wassily Kandinsky en Malevich.
In de kunstuitleen bekeken ze onder leiding van medewerkers van Kunsthal 45, kunstwerken die een link hebben met de op school behandelde kunstenaars. Daarna gingen de kinderen zelf aan de slag met een teken/schilderopdracht.

Ode aan het landschap

17 maart t/m 27 maart. Expositie in het kader van het jaar van het landschapskunst in samenwerking met Dé Kunstuitleen.
Kunsthal 45 exposeert een selectie van werken uit Dé Kunstuitleen samen met enkele gastkunstenaars.

Ode aan Lange Jaap

In Kunsthal 45 vond gelijktijdig aan Ode aan het landschap de tentoonstelling Lange Jaap plaats. Inwoners van Den Helder geven hun visie op deze beroemde en geliefde vuurtoren.
Ode aan het landschap was ook te zien bij Dé Kunstuitleen en bij Kunst & Kitchen.

Bezoek Beeldenfort

Zondag 6 maart: bezoek Beeldenfort en lezing door Maria Glandorf in Kunsthal 45.

2021

Veiling en expositie

Vanaf 11 september was er in Kunsthal 45 het te veilen werk te zien. De opbrengst was ten bate van de nieuwe ruimte in de kelder van de voormalige V&D. Al het werk is door de kunstenaars geschonken. De opbrengst komt helemaal ten goede aan de nieuwe ruimte.
Catawiki heeft ons deze veiling als benefietveiling aangeboden. De opbrengst was € 30.000,-

Droomfactor XL

13 juni t/m 29 augustus
Droomfactor XL helpt u wegdromen, dagdromen, toekomstdromen en nog veel meer.
U mag zelf de dosering bepalen. Kijk, ruik, luister en ervaar.

Kijk hier naar de foto’s van de opening

Kijk hier naar de foto’s van een overzicht van de expositie

Artikel Helderse Courant
14-06-2021

De kunstenaars van de website www.coltd.nl. vormen de kern van deze tentoonstelling.
Deze site van Co van Gasteren bestaat sinds 2000 en laat werk zien van kunstenaars
die hem na aan het hart liggen.
In 2011 kwamen deze voor het eerst bij elkaar op de tentoonstelling Realtime Coltd in de
toenmalige Kunsthal 52 in Den Helder.
In 2019 was een vervolg hiervan te zien in Galerie De Meerse in Hoofddorp met de
tentoonstelling De Droomfactor. Hierbij werden een aantal gastkunstenaars uitgenodigd.
De tentoonstelling die nu te zien is heet Droomfactor XL met nieuw werk en meer
gastkunstenaars. Kunsthal 45 heeft er de ruimte voor.

Opening zondag 13 juni om 15.00 uur door Kees Visser,
plaatsvervangend wethouder van cultuur van Den Helder.
Vanaf 14.00 uur is op het terrein voor Kunsthal 45 de inloop met een bijzonder accent.


Den Helder 2 Dimensionaal

29 november 2020 tot en met 25 april 2021. Wegens Covid is deze tentoonstelling twee keer verlengd.

2020

Residu 5

6 september t/m 1 november 2020

In samenwerking met het Mondriaan Fonds organiseerde Kunsthal 45 de tentoonstelling Residu 5, de 5e expositie alweer van kunstenaars die in Het Pompgemaal bij Den Helder gewerkt hebben. Het Pompgemaal is een Residency van het Mondriaan Fonds in Huisduinen bij Den Helder.

Presentatie van Timo Demollin in het Pompgemaal

De 9 kunstenaars die de afgelopen 2 jaar daar verbleven laten een neerslag zien van hun werkperiode. De werken variëren van schilderijen en tekeningen tot installaties en video.

Deelnemende kunstenaars aan Residu 5:

Danielle van Vree, Timo Demollin, Niels Vis & Merel van ’t Hullenaar, Maurice Bogaert, Paul Klemann, Jasper de Beijer, Kim David Bots, Marie Reintjes.

Artikel Noordhollands Dagblad / Helderse Courant
Artikel Volkskrant over Paul Klemann

Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie.


Van 19 maart t/m 6 september 2020 was Kunsthal 45 gesloten in verband met de maatregelen rond het Corona virus


IJzingwekkend 6

19 januari tot en met 22 maart
ruimtelijk werk van kunstenaars verbonden met Den Helder

deelnemende kunstenaars:
Bill Kunst, Eugene Onderwater, Evert Koopman , Geertje Tjalma,  Hans Blank, Henk van Gerner,  Henriette E. RogMet ingang van 19 maart t/m 6 september was Kunsthal 45 gesloten in verband met de maatregelen rond het Corona virusgeveen, Ingrid Davids, Irene Grijzenhout, Jan Blank,  Jan Nijhof, Jay Bakker, Joop Hollanders, Marc Ruygrok, Margo van der Pool,  Maria Glandorf, Mies Olthuis, Nesrin During, Peter Bes, R. W. v.d. Wint, Sjoerd Tijken, Nelleke Konijn, Emo Verkerk, Jan Dokter

2019

Lands End?

17 oktober tot en met 15 december 2019
Zal de wereld zoals wij die kennen verdwijnen door klimaatverandering als gevolg van vervuiling of door het stijgen van de zeespiegel? Hoe kunnen bepaalde culturen nog overleven? Wat blijft er over van hun rituelen? Kunnen herinneringen nog slechts sneller vervagen en moeten we daarom blijven herdenken? 

Wat verdwenen is komt niet meer terug. Er is sprake van verlies … maar ook van troost en hoop op het ontstaan van nieuwe culturen, nieuwe rituelen, nieuwe herinneringen en nieuwe werelden in de toekomst.

Het thema Lands End? is dit keer ingegeven door de ligging van de stad waar we te gast zijn: Den Helder. 

SET#NET is een netwerk van kunstenaars. Zij exposeren regelmatig samen en maken (veelal ruimtelijk) werk, speciaal voor de plek waar de tentoonstelling plaatsvindt. Ook voor de tentoonstelling Lands End? in Kunsthal 45 hebben de kunstenaars nieuw werk gemaakt. Daarnaast zijn er enkele gastkunstenaars uitgenodigd om een werk te exposeren. Er is een grote diversiteit aan werk ontstaan, zowel inhoudelijk als visueel: er zijn installaties, sculpturen, schilderingen, tekeningen en films te zien. 


Deelnemende kunstenaars:
Mirjam Berloth, Barbara Damen, Ester Eva Damen,  Adrian Faes/Katharina Pöhlmann, Mareke Geraedts, Vera de Groot , Thea Jentjens, Martine de Jong, Jacqueline Kooter, Bastiaan Meijer, Marja van Putten, Boudewijn Rückert, Hermine Stam, Annechien Verhey, Wim Vonk.
Curator: Jacqueline Kooter

Gegeven Ruimte

1 september – 13 oktober 2019

fotografie

curator Jan Theun van Rees 

Opening zondag  1 september van 15.00 tot 18.00 uur

Een presentatie op 14  zeer grote fotopanelen (van 2 tot 5 meter)

De ‘gegeven ruimte’ is een foto van een lege ruimte, uit het foto-archief van fotograaf  Jan Theun van Rees. Een zeer grote print van deze gefotografeerde ruimte wordt op het atelier van de kunstenaar geïnstalleerd. De kunstenaar werd gevraagd deze ruimte aan te vullen, waarna er weer een foto van gemaakt werd. Dit eindresultaat werd weer gefotografeerd.

Deze uiteindelijke foto toont een gelaagde ruimte; er is de ruimtelijke illusie van de foto aan de muur, vaak zijn er delen van het atelier zichtbaar, of de ruimte waar de foto is geplaatst. De toepassing van de kunstenaar weeft zich daar tussendoor. Elke kunstenaar kreeg een andere ruimte ‘toegewezen’, zodat er een grote verscheidenheid aan beelden ontstaat, die de diversiteit aan ruimtelijke opvattingen reflecteren.

Deelnemende kunstenaars:

Ronald de Ceuster, Guda Koster, Sanja Medic, Maze de Boer, André Pielage, Annabel Howland, Suzan Drummen, Charlott Markus, Wim Vonk, Emiel Zeno, Eiko Ishizawa, Marieke van Diemen, Lonneke de Groot, Aam Solleveld, Danielle van Vree.

Met poëzie van Marja Lely en Jack Beneker

Kunstenaarsboeken- Boekenkunst

1 juni – 18 augustus 2019

Het boek als kunstwerk

Curator Margo van der Pool

Deze zomer hebben verschillende organisaties in Den Helder, die iets te maken hebben met kunst of met boeken, de handen ineengeslagen om boekenkunst te laten zien.

Kunsthal 45, Windkracht 13, Kunstuitleen Den Helder, Bibliotheek School 7 en Etalageproject Werk Aan De Winkel tonen bijzondere vormen van boeken door kunstenaars gemaakt.

Deelnemende kunstenaarsSonja Hillen, Carrie Meijer, Tom Kok, Carola Willbrand, Niki Murphy, Mémé Bartels, Ingeborg Entrop, Mirjam de Zeeuw, Tanja Isbarn/ Sophie Schmidt, Gretha Hengst, Ramon de Nennie, Marinus van Dijke, teja van hoften, Lawrence Bailey, Marike Hoekstra, Koos Buist, Hans Overvliet, Kim Streur, Ine van Son, Wil van Blokland, Mario Lagos, Marga Houtman, Elly Stolwijk, Huub Sadee, Bernardine Ensink, Rob van der Schoor, Ben Sleeuwenhoek, Henny Schrijver, Jan van Leeuwen, Sanne Boekel, Mirjam de Zeeuw, Ria Breedveld, Odine Lang ,Margo van der Pool, Katrine van Klaveren, Juul Helms, waarvan de laatste drie ook meedoen in het voor deze gelegenheid gecreëerde project van de groep ’Wild Kamperen’ waaraan Erik Sok, Mathilde Renes, Ellen van Putten, Gerben Hermanus, Mirjam Voets, Jantine Hos, Laura van Dijk, Carmen Heemels, Marion van der Woude, Bregtje Ziltman-Deelen, Esther Hans, Esther Koeman, Iris van ’T Bosch en Susana Mulas Lastra ook deelnemen.           

Ook laten leerlingen van de 2e klas van Lyceum Aan Zee hun zelfgemaakte boekjes zien.

 

WinWin-Finale

3 maart t/m 19 mei 2019
De krokussen staan in volle bloei en zondag 3 maart alweer opent de nieuwe voorjaarsexpositie in Kunsthal 45. We blijven dicht bij huis en kijken even om. Alle kunstenaars die mee doen of hebben gedaan aan onze crowdfundingsactie Winwin 45 zijn gevraagd een groter werk te tonen op deze bijzondere tentoonstelling. Bijna tweederde van hen voldeed aan dat verzoek, zodat dit voorjaar meer dan 45 kunstenaars te zien zijn.
Deelnemende kunstenaars
(A+B) Amerentske Koopman Anke Kuypers Aris de Bakker
Baukje Spaltro Bill Kunst Carrie Meijer Catharina van Velden Chris van Beem Kees Boeve
Co van Gasteren Coren Geus Danielle van Hilten Hans Blank Henk van
Gerner Henk Zomer Hinke Bruinsma Ineke Kanters C.A. Wertheim Ingrid
Davids Irene Grijzenhout Jacobien de Rooij Jan Blank Jan Nijhof Jan Theun
van Rees Jan van der Haven Jeltje van Houten Jet van Oosten Johan Breuker Joop Hollanders Kaat Schulte Kees Admiraal  Kees Boeve Kim Streur Liesbeth Bijkerk Margo van der Pool Maria Glandorf Marijke van Wijk Marike Hoekstra Mies Olthuis Mirjam de Zeeuw Nel Pak Peter Bes Peter Redert Petra de Nijs
Pieter Kusters Pietsjanke Fokkema Rob van der Schoor Roland Sohier
 
 

IJzingwekkend 5

16 december 2018 tot en met 17 februari 2019

Voor de vijfde keer wordt deze winter IJzingwekkend georganiseerd in Kunsthal 45, een expositie waarbij de nadruk op ruimtelijk werk ligt. Dit keer werd de jonge beeldend kunstenaar Jan Blank bereid gevonden zich als curator in te zetten. Voor het selecteren van de werken/kunstenaars ging het Jan Blank om het concept van schaal; vergroting en verkleining, uitgaande van het idee van lenzen, bijvoorbeeld die van een microscoop, verrekijker, cameralens etc.
Met dit uitgangspunt bracht hij een jonge en internationale groep kunstenaars bijeen. Niet alleen vanuit de omgeving Groningen en Amsterdam, maar ook uit Ierland, Noorwegen en Roemenië tonen kunstenaars hun werk. Behalve beelden, objecten en video-installaties zijn er dit keer ook enkele tweedimensionale werken te zien.

Deelnemende kunstenaars
David Lunney (IE), Eirik Jahnsen (NO), Esther Breslin (NO), Hans Blank, Ingrid Davids, Jan Blank, Jane Fogarty (IE), Janine Schimkat, Jildau Nijboer, Jimi Kleinbruinink, Joop Haring, Jos Volkers, Kees Boeve, Koos Buist, Maaike Knibbe, Marius Reed (NO), Mark Bakker, Maurits van Putten, Wim Warrink

2018

RESIDU 4

14 oktober tot en met 9 december 2018

In samenwerking met het Mondriaan Fonds gaven we een overzicht van de Artists in Residence, die de afgelopen drie jaar een periode in Het Pompgemaal bij Den Helder verbleven.

Deelnemende kunstenaars:
Irene Kopelman en Praneet Soi, Maria Guggenbichler, Cathelijn van Goor,Tom Kok, Michiel Hilbrink en Dongyoung Lee, Bernke Klein Zandvoort en  Caroline Ruijgrok, Timo van Grinsven, Bob Waardenburg, Sjoerd van Leeuwen, Naro Snackey, Sanja Medic, Femke Gerestein, Jort van der Laan en Charlotte Rooijackers, Maartje Fliervoet.

Curator Co van Gasteren.

Bij de tentoonstelling verscheen een publicatie .

Iets met Ruimte

Tijdens Fotoroute Den Helder bij Kunsthal 45

Van 26 augustus tot en met 7 oktober 2018

Exposanten: Tobias Asser, Mémé Bartels, Anna den Drijver, Mariëlle Gebben, Marianne Ingleby, Margaret Lansink, Mark Nettenbreijers, Katharina Pöhlmann, Arjan Post, Lizette Schaap, Hanna Snijder, Goran Turnšek, Matthias Valewink, Mo Verlaan en Anna Wittkowska.

Van 26 augustus tot en met 7 oktober 2018 is bij Kunsthal 45 in Den Helder de Expositie ‘… Iets met Ruimte’ ingericht met nieuw fotowerk van 15 fotografen die tussen 2010 en 2017 afgestudeerd zijn voor de Opleiding tot Fotograaf aan de Fotoacademie.Jan Theun van Rees, workshopdocent aan de Fotoacademie, is zo langzamerhand een bekende in Den Helder met zijn deelname aan de Fotoroutes van de afgelopen jaren en andere exposities bij Kunsthal 45 en Werk aan de Winkel. Ook dit jaar doet hij mee, maar nu uitsluitend als curator.  De exposanten hebben allen deelgenomen aan zijn workshop met als titel ‘Ruimte in de foto en de foto in de ruimte’, doorgaans afgekort tot ‘die workshop over iets met ruimte’.

De Fotoacademie heeft zich als partner aan deze expositie verbonden.

Panorama der Zinnen

4 juni tot en met 12 augustus 2018

Maandag 4 juni werd in Kunsthal 45 begonnen met de opbouw van “Panorama der Zinnen” door beeldend kunstenaar, geurspecialist en radiomaker Frank Bloem, Valerie Granberg, filosoof en beeldend kunstenaar en Bart de Baets, grafisch ontwerper. Versterkt met een wisselend gezelschap filosofen, wetenschappers, een psychiater, een hoorspelmaker en kunstenaars creëren zij in Kunsthal 45 een landschap in de ruimte, waarin zintuiglijke ervaring door het publiek leidend is.

 

Crossing Colors 

11 maart t/m 27 mei 2018.  

Deelnemende kunstenaars:

Robine Clignett: grote aquarelachtige kleurvormen op papier, Arja Hop/ Peter Svenson: analoge foto’s van kleuren uit planten, Ad de Jong: ongrijpbare en toch tastbare hangende beelden, Suzan Drummen: zinnenstrelende installatie van reflecterende materialen, Ditty Ketting: schilderijen met strakke doch dansende kleuren, Stan Klamer: gekleurd draad omwikkelde objecten, Jan Theun van Rees: film met gekleurd licht, Gé-Karel van der Sterren: schilderijen met grensverleggende kleurcomposities, Esther Jiskoot: zinnelijke, kwetsbare beelden, Marianne Roodenburg: doeken met kleuren als ruimtelijke illusie.

Curator: Marianne Roodenburg

 

Gé-Karel van der Sterren

I J Z I N G W E K K E N D 4 

17 december 2017 tot en met 25 februari 2018

En dat is vier!

Onze inmiddels bekende  wintertentoonstelling IJzingwekkend heeft deze maanden Utrechtse kunstenaars over de vloer. Curator Henny van der Meer selecteerde verrassende beelden, schilderijen, tekeningen, installaties en film van Utrechtse makers. De tentoonstelling wordt gekenmerkt door ijle en soms ook grote, ruimtelijke werken.

Een greep uit het werk:

Toes Dalmulder werkt met transparante foto’s. Haar ingenieus geconstrueerde stedelijke omgevingen en gebouwen worden frêle, sierlijke muurobjecten. Ook de hangende, vaak bewegende, installaties van Mieke van den Hoeven zijn deels transparant. Maar het materiaal van de constructie is robuust. Een knipoog naar architectuur. Corrie van de Vendel verrast met Gaan, een werk bestaande uit een aantal beelden waaronder een korte film. Zij legt de vinger op de zere plek. Gaan, een gelaagd onderwerp, blijkt zo makkelijk niet.

De aandoenlijke ezeltjes met ontbrekende poten op de schilderijen van John Sikking wachten lijdzaam. Ze zijn vrolijk uitgedost. Sikking schildert vrij en trefzeker, waardoor de voorstelling overtuigt. Ontroering en humor gaan hier, vreemd genoeg, hand in hand. Fotograaf Luuk Huiskes is een meester in vervreemding binnen bestaand landschap. Is dit werkelijkheid, vraag je je steeds weer af. Ook het werk van Frank Halmans gaat over vervreemding. Zijn stofzuigerflats en boekwoningen herinneren ons aan de jaren zestig. Huiselijkheid en herkenbaarheid maken plaats voor eigenaardigheid. 

Deelnemende kunstenaars
Amerentske Koopman, Anne-Marie van Sprang, Apostolis Zolotakis, Bas Lobik, Corrie van de Vendel, Elaine Vis (mmv. Sabine Willems en Tijmenrockt), Frank Halmans, Gretha Hengst, Hans Mulders, Henny van der Meer, Ineke Kanters, John Sikking, Luuk Huiskes, Mieke van den Hoeven, Nel Pak, Rudie van den Berg, Toes Dalmulder, Walter Simon.

foto’s van het inrichten en een beeld van de tentoonstelling voor de opening

Opening
Met een inleiding van Henny van der Meer, John Sikking en Henk Spies en een verrassingsact opende IJzingwekkend 4 op zondag 17 december.

foto’s van de opening

IJzingwekkend 4 EXTRA

Een mooie middag. 

Zondag 21 januari, aanvang 15.00 uur.

De planning is vrijwel rond, voor Kunsthal 45 en Werk aan de Winkel. Wat ons betreft kan 2018  beginnen. We willen met u, onze vrienden, vrijwilligers, sponsors en kunstenaars vooruit kijken en wellicht ook even omzien naar het afgelopen jaar en de vele mooie dingen die we met elkaar beleefden. We nodigen u dan ook van harte uit om zondag 21 januari een mooie middag  met ons mee te maken. Er komt een deskundige rondleiding over de expositie, we zorgen voor hapjes en drankjes, van thee tot wijn en van zoet tot hartig. De muziek deze middag wordt verzorgd door The Mellow Men: Bill Kunst en Cees van de Berg (en wie weet nog een drummer). Voor de goede gesprekken en gezelligheid moet u dan zelf zorgen.

We hopen dat we u mogen verwelkomen en krijgen graag een berichtje als u van plan bent te komen. Maar ook als u verhinderd bent: we danken u voor uw belangstelling en steun en we wensen u en de uwen goede feestdagen en een kunstrijk 2018.  Aanmelden bij info@kunsthal45. De toegang is vrij.

Wintertaal. 

Zondag 11 februari 2018, aanvang 15.00 uur.

Korte dagen, lange avonden en nachten. Tijd om bij elkaar te gaan zitten en te praten, verhalen te vertellen, gedichten te delen. Dat is zo’n beetje de opzet van Wintertaal. Met twee stadsdichters in huis is Kunsthal 45 daar uitstekend voor ingericht. We zullen nog wat dichters verleiden hun medewerking te geven aan deze bijeenkomst, waarin ze zullen lezen uit eigen en andermans werk. Krijgt u al de rillingen bij het idee, of juist het warme gevoel van Glühwein en chocolademelk? Daar zorgen we dan ook voor, met een passende versnapering.

Het thema van de middag is: Dubbele dingen

programma

15.00-15.10 uur: Meile Houtsma en Marleen: accordeon, zang, teksten, projectie schilderij.
15.15-15.25 uur: Naomi Aardema: teksten en beeldend werk op film
15.30-15.40 uur: Frank Bloem: geurspecialist en dagboekfragmenten
15.45- 15.55 uur: Marja Lely: gedichten en projecties van tekeningen
PAUZE met koffie/ thee, lekkers
16.15-16.25 uur: Angela Bosse: teksten op muziek
16.30-16.40 uur: Elly Stolwijk: gedichten en beelden werk op film
16.45-16.55 uur: Jack Beneker: gedichten op muziek
17.00-17.10 uur: John Sikking: teksten en beeldend werk
daarna napraten en borrel
Toegang € 5.00. Graag aanmelden bij info@kunsthal45, anders hebben we straks niet genoeg chocolademelk.

2017

Essentie

De Stijl in Den Helder

6 oktober tot 3 december

Een week nadat de fotoroute verdwijnt uit Kunsthal 45, openen we alweer Essentie, onze najaarsexpositie.

In het kader van 100 jaar De Stijl in Nederland toont Kunsthal 45 in samenwerking met Stichting 4+ van 6 oktober tot 3 december de expositie Essentie. De expositie wordt geopend door Burgemeester Koen Schuiling op vrijdag 6 oktober om 16.00 uur. De opening wordt omlijst door o.a. speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde muziek van muziekgroep Labor.

Vervolgens vindt om 18.00 uur in Kunst & Kitchen de opening plaats van de expositie aldaar, gevolgd door een buffet.

Deelnemende kunstenaars:

Emiel van der Beek, Milly Betten, Marian Bijlenga, Els Binnendijk, Johannes Blonk, Coby Brinkers, Paul Brouns, Monika Buch, Herman Coppus, Tije Domburg, Jaap Drupsteen, Maryan Geluk, Marco Goldenbeld, Ardje de Graaf, Eef de Graaf, Julia Gubitz, Loek Hambeukers, Chen Harland, Jan Hendriks, Jan Hoff, Ingrid Hornef, Gerard van der Horst, Jeltje van Houten, Truus Huijbregts, Nelleke Hulsen, Olivier Julia, Wianda Keizer, Kees de Kloet, Suus Kooijman, Bill Kunst, Monique Kwist, Annemieke Louwerens, Monica Maat, Carrie Meijer, Carl Möller, Simon Oud, Pim Piët, Herman van der Poll, Han Reeder, Anne Rose Regenboog, Miranda Rikken, Veronika Rodenberg, Bowe Roodbergen, Ingrid Roos, Henk Rusman, Don Satijn, Saxon, George Schade, Kees Segers, Henny van Setten, Betty Simonides, Olav Slingerland, Elly Sloep, Kees van der Sloot, Aimée Terburg, Frans Vendel, Marja Verhage, Ruth Vulto Gaube, Paul Wezenberg, Ellen van der Wiel, Ada van Wonderen.

Deze openingen zijn het startsein voor twee maanden “De Stijl in Den Helder”, een manifestatie met exposities, lezingen, workshops en andere activiteiten, die door de diverse culturele instelling in Den Helder in gezamenlijkheid zijn georganiseerd.

De Stijl in Den Helder / Essentie EXTRA

Kunsthal 45, Beeldhouwer Henk Rusman, zondag 15 oktober, 15.00 uur.

Toegang € 5,00, Vrienden en sponsors vrij.

Vismarkt Atelier, Bill Kunst, atelierbezoek, praten over en kijken naar kunst, zondag 5 november, 14.00 uur.

Toegang € 5,00, Vrienden en sponsors vrij. Aanmelden bij info@kunsthal45.nl nodig in verband met beperkte ruimte.

Kunsthal 45, Art, Tea & Books, (kunst)boekenbeurs, met thee en taart in Stijl, zondag 19 november van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang vrij, u kunt nog boeken aanleveren.

Werk aan de Winkel heeft twee etalages in Stijl. Voormalig Schoenenreus wordt ingericht door Elly Sloep, voormalig Dixons door Jeltje van Houten. Er wordt gewerkt vanaf 3 oktober.

Zondag 3 december sluiten we in Kunsthal 45 af met finisoupe om 17.00 uur. Voor kunstenaars, Vrienden en sponsors.

De Stijl in Den Helder bij anderen:

Kunst & Kitchen, Henk van Gerner en Sanne Bruggink exposeren, 6 oktober tot en met 3 december, opening 6 oktober 18.00 uur. Afsluitend buffet, warvoor u zich kunt aanmelden bij Kunst & Kitchen. Kosten € 15.00 exclusief drankjes

Galerie Windkracht 13, Hanneke Barendregt, Janneke Makkink en Erik Oldenhof, opening zondag 8 oktober 15.00 uur.

De Kunstuitleen, Erik Oldenhof, opening 8 oktober.

Noorder Kunstkring, leden laten zich mede inspireren door de Stijl voor hun kerstexpositie.

Triade, docente Anouk Bouwman verzorgt op een aantal basisscholen actieve lessen Mondriaan en leerlingen exposeren eigen werk in Triade. Ook richt Triade met leerlingen uit het voorgezet onderwijs een etalage in en Michiel Bakkum verzorgt voor hen lessen.            

Bibliotheek School 7, Kunsthistoricus van Bureau Boeiend, De Stijl in Nederland. dinsdag 31 oktober, 19.30 uur.

Cinema Zevenskoop maakte een trailer van De Stijl in Den Helder die een aantal malen in het voorprogramma wordt vertoond.

Voor meer informatie, exacte openingstijden en toegang zie www.kunsthal45.nl, www.windkracht13.nl, www.kunstuitleen-denhelder.nl, www.kunstenkitchen.nl, www.cinemazevenskoop.nl en op de Facebookpagina’s van de deelnemers.

Kunsthal 45 is te bezoeken tijdens exposities op donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur of op afspraak (06-29093335)

Vijfde fotoroute Den Helder met

Publieke Ruimte

Tien fotografen op straat

Jan Theun van Rees is de laatste jaren regelmatig actief in Den Helder. Wonend en werkend in Amsterdam maakt hij graag foto-uitstapjes naar onze stad, waar hij met veel tijd, aandacht en een technische camera opvallend onopvallende ruimtes vast legt. Voor de Fotoroute in Kunsthal 45 stelde hij de volgende expositie samen:

Publieke Ruimte: tien fotografen op straat

De straat is van iedereen, alles wat er gebeurt is zichtbaar en kan aanleiding zijn voor een foto. De straat in de fotografie is synoniem voor het leven in al zijn verschijningsvormen. Elk moment op straat kan aanleiding zijn voor een foto en het is onmogelijk om tweemaal dezelfde foto te maken. Toch is het maken van een goede foto een kwestie van heel veel geduld en concentratie; van precies weten waarnaar op zoek te zijn.

Sommige fotografen zien de straat als een theater van het leven, waarbij de ‘’acteurs’’ in mise-en-scene worden vast gelegd. Anderen gaan als een onderzoeker te werk, waarbij gedrag of verschijningsvormen op straat gecatalogiseerd en / of duIdbaar wordt gemaakt. Een aantal fotografen, die elk op een heel eigen manier te werk gaan, zijn in deze expositie bijeen gebracht.

Deelnemende fotografen:
Gijs van der Berg & Jan Dirk van den Burg, Jaap van den Beukel, Reinier Gerritsen, Erik Klein Wolterink, Bas Losekoot, Hans van der Meer, Theo Niekus, Paulien Oltheten, Jan Theun van Rees.

Behalve in Kunsthal 45 kunt u ook in flink wat etalages werk aantreffen. De etalages zijn herkenbaar aan de bij de expositie behorende raamposter, naast die van de Fotoroute Den Helder 2017. De Fotoroute is te zien van 27 augustus tot en met 1 oktober. Kunsthal 45 is geopend van donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur of op afspraak

Publieke Ruimte EXTRA

Opening
De opening van de Fotoroute is zondag 17 augustus om 13.00 uur in Galerie Windkracht 13. Daarna gaat iedereen langs de tien plekken. Om 17.00 uur kunnen alle bezoekers en wandelaars bijkomen met een drankje bij Kunsthal 45, waar Jan Theun van Rees rond half zes een toelichting geeft op de daar exposerende fotografen in Kunsthal 45.

Workshop
Deze foto-workshop is bestemd voor geïnteresseerde (amateur-) fotografen die nieuwe ervaringen willen opdoen. Bij aanvang wordt eerst een kleine introductie gegeven betreffende het fotograferen van ruimte. Hierbij wordt vooral aandacht besteed aan de verschillende manieren van fotograferen. Onderwerpen als mens in de ruimte, theatraliteit, schaal, abstractie etc. zullen worden behandeld.

Gedurende de dag wordt met de deelnemers enkele markante openbare gebouwen in Den Helder bezocht. Naast het volgen van de eigen interesse worden de deelnemers aangemoedigd om bij het fotograferen telkens op een specifiek aspect te letten, ten einde ook uit de eigen ”comfort zone” te treden.

Aan het einde van de dag worden de foto’s geëvalueerd. Van elke deelnemer worden 2 beelden op groot formaat afgedrukt op de printers van Triade. Indien mogelijk zullen deze foto’s in een expositie worden getoond.

Bij de workshop, die van 10.00 tot 18.00 duurt, zal een eenvoudige lunch worden aangeboden. De workshop is gerelateerd aan het thema, ”omgang met de ruimte” waar Jan Theun van Rees in de tentoonstelling in Kunsthal 45 aandacht aan besteedt. In de tentoonstelling in Kunsthal 45 heeft de publieke ruimte alleen betrekking op de straat. Openbare gebouwen maken echter ook onderdeel uit van het publieke domein. Om de relatie met de ruimte in de workshop meer voelbaar te maken, worden voor deze workshop enkele markante openbare gebouwen in Den Helder bezocht. Alles wat men daar aantreft kan aanleiding zijn voor een foto, dus zeker ook de mensen.

AiR! 2017, het Zout en de Zee

De schepen in de haven en op het water, het vertrek van de zeevarenden en de zilte tranen die daarbij vallen, het zout tegen de ramen van de huizen die dicht onder of op de dijk staan, het zout dat werd gebruikt om de gevangen vis te pekelen. Het zoutgehalte in ons bloed, Sail Den Helder en zijn windjammers. Dat alles is inspiratie voor deze editie van AiR! het Zout en de Zee.

Vanaf 11 juni zullen er steeds wisselende kunstenaars aan het werk zijn in Kunsthal 45 met dit thema, elk in zijn eigen discipline en met zijn eigen interpretatie. Na afloop zijn er negen werken tot stand gekomen in Kunsthal 45 en twee in de etalages.

Ook de etalages in het project Werk aan d Winkel volgen dit thema. Er zullen twee kunstenaars per periode aan het werk zijn. De kunstenaars zullen tijdens het werk dicht bij Kunsthal 45 in Den Helder verblijven zodat het zilte karakter van onze stad hen zal inspireren.

AiR! 2017, het zout en de Zee wordt gehouden van 11 juni tot en met 13 augustus. Elke dag behalve maandag geopend, in ieder geval van 12.00 tot 17.00 uur, maar loop gewoon binnen als de deur open is.

Periode 1, 11 juni t/m 25 juni

Zondag 11 juni
Trossen los! Een zilte maaltijd, met verse vis van Visafslag Hollands Noorden. Voor kunstenaars, vrijwilligers, vrienden, sponsors en belangstellenden. Kosten € 7.50, vrienden en sponsors € 5.00. Aanmelden via info@kunsthal45.nl.

Mies Olthuis ontvangt Neptunus, Aris de Bakker creëert een zoutkristallen-tuin.

Woensdag 21 juni
Sterretje schieten. Een midzomernacht muziekavond door LABOR.

Een oude man dwaalt zijn leven lang op zee. Op zijn boot dobbert hij op het ritme van de zee en besluit een piano op de boot te zetten. Zijn lied voor de vissen en de vogels. Zijn noten de sterren, het ritme de golven.

LABOR bestaat uit een kwartet van zang, piano, bas en drums en de visual
arts van een video kunstenares. www.labormusictheater.com

Toegang € 5.00, voor vrienden en sponsors vrij. Er zijn drie voorstellingen, om 20.00, 21.00 en 23.00 uur. Aanmelden niet nodig.

Vrijdag 23 juni
Schoot’an. Om 17.00 uur presenteren de kunstenaars hun werk en gaan met u in gesprek, onder het genot van een drankje. Toegang vrij.

Periode 2, 26 juni t/m 9 juli

Joop Stoop bouwt een vlot. Joyce Overheul naait een zachte zeemijn. Ada Dispa maak een shangrila voor vissen.

7 juli
Schoot-an. Om 17.00 uur presenteren de kunstenaars hun werk en gaan met u in gesprek, onder het genot van een drankje. Toegang vrij.

Periode 3, 10 juli t/m 23 juli

Angela Lloyd uit Schotland memoreert De Ramp van 1953, Marcella Kuiper laat tranen voor zich werken, Nicolas Wright bouwt golven. English spoken.

21 juli
Schoot-an. Om 17.00 uur presenteren de kunstenaars hun werk en gaan met u in gesprek, onder het genot van een drankje. Toegang vrij.

Periode 4, 24 juli t/m 6 augustus

Sjanneke van Herpen laat het geluid van het strand horen,

Jan Nijhof  vervangt Liesbeth van Woerden. Hij maakt een zoutboortoren.

4 augustus
Schoot-an. Om 17.00 uur presenteren de kunstenaars hun werk en gaan met u in gesprek, onder het genot van een drankje. Toegang vrij.

Periode 5, 5 augustus t/m 13 augustus

Expositie, donderdag tot en met vrijdag open van 13.00 tot 17.00 uur, en op afspraak. Zondag 13 augustus, 17.00 uur.

Afmeren! Een zilte maaltijd, met verse vis van Visafslag Hollands Noorden. We kijken terug op een Zilte zomer vol zeilen, kunst en zon. Voor kunstenaars, vrijwilligers, vrienden, sponsors en belangstellenden. Kosten € 7.50, vrienden en sponsors € 5.00. Aanmelden via info@kunsthal45.nl.

De Nieuwe Lichting bij Kunsthal 45

Voor Kaap Helder maakte Anne Verhoijsen in 2003 het werk De Nieuwe Lichting. Tachtig jonge mannen en vrouwen die zich meldden voor hun eerste dag bij de Koninklijke Marine vroeg zij naar hun motivatie: Wat betekent dienst nemen bij de marine voor jou in één woord?”

Die woorden vindt u geborduurd terug op tachtig sportblauwtjes, een iconisch kledingstuk voor menig Nieuwedieper. Hoeveel van hen zijn nu veertien jaar later, nog bij de KM? Zijn hun dromen uitgekomen, was het wat zij ervan verwachtten? We weten het niet. Wel kunt u nu de shirts die toen voor het project zijn gemaakt nog een keer bewonderen. En we gaan een stap verder: zie zijn te koop. Hoe, dat blijft nog even geheim. De video die van het project gemaakt is zal tijdens AiR! 2017 worden getoond. Zullen alle T-shirt verdwijnen? Meldt de lichting april 2013 zich af?

Duizend Bommen en Granaten

12 maart tot 28 maart 2017

Met zijn Koninklijke Marine en de vredesmissies waaraan ze deelneemt, met zijn Stelling en Forten, zijn munitieopslag en kazernes is Den Helder een plek bij uitstek waar een expositie over oorlog en vrede en de reacties daarop getoond kan worden in een betekenisvolle omgeving.

Jeroen van Paassen, initiatiefnemer van stichting Global Village Artist Network uit Alkmaar, ging met onze marinestad in het hoofd op zoek naar kunstenaars die met elkaar de titel van de expositie recht kunnen doen. De twintig internationale kunstenaars kijken terug op het verleden, geven commentaar op het heden en/of dromen over ‘nieuwe’ idealen. Wat kunnen we verwachten bij de expositie Duizend Bommen en Granaten? Tomahawks of knuffelraketten, moord en doodslag of madeliefjes? Oordeel zelf in Kunsthal 45, waar kunstenaars uit binnen en buitenland hun commentaar geven op de huidige wereld.

Deelnemende kunstenaars
A+B = Albert van Loon (NL) en Bea Peter (CH), Pike Räsänen (FIN), Alberto Magrin (I), Teppo Korte (FIN), Angela Alexander-Lloyd (GB), Chrystl Rijkeboer (NL), Eca Eps (NIG), Jaap Borgers (NL), Bjørn Erik Haugen (N), Richard Hughes (GB), Yasser Karaf (SYR), Maja Kirovska (MKD), Robert Roelink (NL), Yesim Agaoglu (TR), Carmen Heemels (NL), Mehreen Hashmi (PAK), Adela Wagner (CZ), Jeroen van Paassen (NL), Ed Hanssen (NL)

Opening
Duizend Bommen en Granaten wordt geopend door Andrė Koning, directeur van de Stichting Stelling Den Helder, verantwoordelijk voor invulling en onderhoud van de stelling en de daarin aanwezige bouwwerken en forten.

Zondag 12 maart, openingswoord 15.00 uur, inloop vanaf 14.30 uur.

Duizend Bommen en Granaten Extra

Duizend Bommen en Granaten Dag
Op donderdag 13 april vinden er drie Extra activiteiten plaats, waaraan u afzonderlijk of in zijn geheel kunt deelnemen.

1 Fortenroute
In samenwerking met Stichting Stelling Den Helder krijgt u tijdens deze unieke route, op donderdag 13 april, een kijkje in drie bijzondere en heel verschillende forten, die allen onderdeel uitmaken van de Stelling Den Helder.

We beginnen bij het Beeldenfort, gevestigd in de remise aan de linie tussen Nieuwe Weg aan de ene en Middenweg aan de andere zijde. In het Beeldenfort zijn beelden van Maria Glandorf te bewonderen. Vanaf 13.00 bent u daar welkom.

Om 14.00 worden we ontvangen in Fort Dirksz Admiraal, het middelste fort in de linie van de Stelling Den Helder, gebouwd onder de naam L’ecluse (sluis). Het fort verdedigde Willemsoord tegen vijanden die door het moeras gebied (nu Koegraspolder) Den Helder konden aanvallen. De aanwezige bomvrije kazerne is van 1825. In de 2de wereldoorlog bouwden de Duitse bezetter er onder meer een nog compleet aanwezige FLAKbatterij, uniek voor Nederland. In een van de objecten, de zg. Leitstand (het commandocentrum van de luchtdoelbatterij bevindt zich op dit moment een uniek verzameling bommen en granaten. De beheerder van deze verzameling weet ons er alles over te vertellen.

Daarna gaan we naar Fort Harssens, een pantserkustfort gebouwd ter verdediging van de haventoegang. Fort Harssens had bij de bouw het zwaarste geschut dat Nederland ooit heeft gehad, met een diameter van 30,5 cm. Het complete fort zonder bovenbouw is nog intact en na een grote schoonmaak en wat bouwkundige aanpassingen weer toegankelijk gemaakt door de Stichting Stelling Den Helder.

De combinatie van deze zeer verschillende forten maken de rondleiding tot een uitzonderlijke kans kennis te nemen van dit militaire erfgoed.

Vervoer
Vanaf 13.00 uur is het Beeldenfort open. Om 14.00 uur worden we verwacht bij Fort Dirksz Admiraal. Vandaar gaan we naar Fort Harssens aan de haven. In verband met de te overbruggen afstanden is het het beste met de auto te komen, samenrijden wordt aangeraden. Voor Beeldenfort en Dirskz Admiraal kunt u voor Dirksz Admiraal parkeren. Adres: Nieuweweg 3, 1782AZ Den Helder. Het Beeldenfort is dan ongeveer tien minuten lopen over de linie. We rijden gezamenlijk naar Fort Harssens.

Aanmelden en kosten
Donderdag 13 april. Vanaf 13.00 uur. Deelname € 5.00, Vrienden en Sponsors gratis. In verband met de ruimte en de toegang tot militair terrein is aanmelden noodzakelijk: info@kunsthal45.nl. Deelname beperkt.

2 Lezing
Drie deelnemers en samenstellers van internationale kunstprojecten zullen in een interactieve presentatie een toelichting geven op het ontstaan van en de gedachte achter Duizend Bommen en Granaten, en Global Village Artist Network, afgewisseld met korte videofilms. De lezing vindt plaats op de avond van de fortenroute, zodat een goede combinatie mogelijk is.

Donderdag 13 april Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegang € 5.00, Vrienden en Sponsors gratis.

3 Duizend Bommen en Granaten Dag compleet met maaltijd
Voor bezoekers die zowel de Fortenroute als de lezing willen bijwonen is er tussen de route en de lezing een eenvoudige maar gezellige maaltijd te gebruiken in Kunsthal 45.

Donderdag 13 april, vanaf 17.30 uur. Deelname € 7.50, Vrienden en Sponsors € 5.00. Voor wie alle onderdelen meemaakt kost deze Duizend Bommen en Granaten Dag € 15.00, Vrienden en sponsors € 5.00. Aanmelden info@kunsthal45.nl

Overige EXTRA activiteiten

Workshop Robert Roelink
Voor leerlingen van het basisonderwijs verzorgt Robert Roelink in Kunsthal 45 een workshop rond het thema van de expositie. Data tussen 18 maart en 9 april zijn mogelijk, in overleg met de school. Nadere info: info@kunsthal45.nl

foto’s

IJsmuur, Performance Eca Eps
Beeldend Kunstenaar Eca Eps, afkomstig uit Nigeria, zal met ijs als basismateriaal een performance uitvoeren in de tuin van Kunsthal 45. De bouw van de ijsmuur begint op vrijdag 26 mei. Zondag 28 mei maakt zij de performance af tijdens voorafgaand aan de afsluiting van de expositie. Houd de website in de gaten voor de exacte tijden. Toegang gratis.

Marching on Nigerian soil, Performance Eca Eps
Eveneens tijdens de afsluitende middag zal Eca Eps de performance Marching on Nigerian Soil uitvoeren in Kunsthal 45. Houd Fb en site in de gaten voor de exacte tijd. Zondag 28 mei. Toegang gratis.

IJzingwekkend 3

Deze bijzondere tentoonstelling, die werken bevat gemaakt van gegoten brons, metaal, hout, glas, keramiek, video of andere materiaal, is heel divers. Zo kun je je eigen verloren zooltje of hak in een kunstwerk herkennen of kun je op een vloerkleedje uithuilen, als je fiets is gestolen of stoot je je hoofd aan de ijspegels.

Deelnemers: Annemie Bogaerts, Aad Hoetjes, Ada van Wonderen, Anki van de Kamp, Caroline Diepstraten, Caroline Kampfraath, Dick Simonis, Erik van Spronsen, Godelieve Smulders, Gonda van der Zwaag, Helen Vergouwen, Henk Oelen, Henny van der Meer, Hester Pilz, Imke Beek, Joep Struyk, Joop Haring, Kaat Schulte, Karin van der Molen, Leen Kessels, Lia Koster, Lia Versteege, Linda Verkaaik, Louis Nienhuis, Mai Movrin, Marcel Prins, Maria Bemelmans, Maria Glandorf, Maria Schilder, Marus van der Made, Merel Holleboom, Moniek Westerman, Ninette Koning, Roland de Jong Orlando, Thea van Vliet

IJzingwekkend EXTRA

Bezoek Beeldenfort

Bezoek aan het Beeldenfort van Maria Glandorf. Ontvangst voor een rondleiding in het Beeldenfort aan de Linie met een warm drankje. Daarna gaat ieder op eigen gelegenheid naar Kunsthal 45 voor een korte rondleiding met nadruk op het getoonde werk van Maria Glandorf in IJzingwekkend 3. Maximaal 25 bezoekers, dus aanmelden is noodzakelijk: info@kunsthal45.nl

Donderdag 19 januari, aanvang 14.00 uur bij het Beeldenfort, vervolg rond half vier in Kunsthal 45. Deelname € 5.00 inclusief twee warme drankjes en iets lekkers.

Lezing ‘Brood en spelen’

Deelnemend kunstenaar Moniek Westerman verzorgt de lezing bij IJzingwekkend 3. Donderdag 26 januari, aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Toegang € 5.00. Vrienden en Sponsors vrij.

2016

Noord Holland Biënnale 2016, Zandzakken voor de deur!

Laat je opnieuw verrassen door het water in schilderijen, foto’s en beelden. In het kader van Noord Holland Biënnale 2016 Kunstenaars lieten zich voor de expositie Zandzakken voor de deur! inspireren door de watersnood van 1916.

Deelnemende kunstenaars

Kees Admiraal, Nuray Atas, Noam Ben Jacov, Hans Blank, Karin Bos, Moritz Ebinger, Dien Jorien Geertsma, Hedwig van der Heiden, Michiel Hertroijs, Daniëlle van Hilten, Allard Kaai, Marcella Kuiper, Bill Kunst, Pieter Kusters, Piet Lont, Anuka, Eric de Nie, Gijs van Noort, Petra de Nijs, Margo van der Pool, Gerda Schimmel, Manja van der Storm, Baukje Spaltro, Kim Streur, Marli Turion

Zandzakken voor de deur! EXTRA

Opening

Zondag 9 oktober om 15.00 uur wordt Zandzakken voor de deur! geopend. Beeldend kunstenaar Marja Lely, wiens overgroot oom verantwoordelijk was voor de Afsluitdijk, zal de opening verrichten.

Rondleiding basisschoolleerlingen

Donderdag 27 oktober, van 13.00 tot 15.00 uur is er speciaal voor basisschoolleerlingen een VTS rondleiding. Visual Thinking Strategies is een manier van rondleiden die ook onervaren kunstkijkers op speelse wijze houvast geeft en beter leert kijken naar kunst. Meer informatie of aanmelden via info@kunsthal45.nl

Big Draw

Geïnspireerd geraakt door de expositie? Donderdag 10 november van 13.00 tot 15.00 uur kunt u onder begeleiding meetekenen tijdens de Big Draw. Geschikt voor iedereen, met of zonder ervaring, scholieren en volwassenen. Meer informatie via info@kunsthal45.nl

Lezing Manja van der Storm

Donderdag 10 november zal Manja van der Storm komen vertellen over haar werk in het algemeen, en haar inzending voor deze expositie in het bijzonder. Manja exposeerde niet eerder in Kunsthal 45, maar haar werk hangt wel in ons WinWin45 kabinet.

De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegang € 5.00. Vrienden en sponsors vrij.

Fotoroute Den Helder

Onder Water

Marko Wramén en Anna W. Thorbjörsson uit Zweden  tonen behalve foto’s van wrakken en walvishaaien hun bijzondere project Waterlife, dat ook in boekvorm verscheen. Matthew Malczewski uit de VS legde veel kleurrijk macroleven uit  tropische wateren vast. Van  Karin Brussaard, bekend onderwaterfotograaf en Olympus-ambassadeur, hangt een aantal van haar prachtige foto’s, waaronder portretten van mensen en dieren. Frans Klut uit Den Helder neemt deel met onderwaterarcheologie, waarbij ook camera’s en vondsten worden getoond.

Onder Water EXTRA

Op donderdag 8 september geeft Frans Klut een lezing over onderwaterarcheologie, waarin het verhaal van de goudschat niet zal ontbreken. De lezing aanvangt om 20.00 uur en is voor vrienden en sponsors van Kunsthal 45 vrij toegankelijk. Overige bezoekers betalen € 5.00. De inloop is vanaf 19.30 uur.

AiR! 2016, Wind & Wolken

Zondag 12 juni om 15.00 uur opendeHans Verhoef, voorzitter Wind Energy Events en bestuurslid van windmolenvereniging De Eendragt de nieuwe zomermanifestatie Air! 2016, Wind & Wolken in Kunsthal 45.

Deelnemende kunstenaars:

Aad Berlijn, Jan Blank, Dik Box, Liesbeth Bijkerk, Pieter Bijwaard, Ingrid Davids, Marinus van Dijke, Fennanda Eleveld, Pietsjanke Fokkema, Henk van Gerner, Loes Groothuis, Marike Hoekstra, Theo Jansen, Anke Kuypers, Anita Mandemaker, Carlijn Mens, Jan Theun van Rees, Paul de Reus, Anke Roder, Wim Schermer, Berndnaut Smilde, Jaap Velserboer, Liesbeth van Woerden.

Het thema Wind & Wolken wordt niet alleen ingevuld door de werken van de deelnemende kunstenaars, maar ook door de samenwerking met De Eendragt en Racing Aeolus, waardoor een racekar van een eerdere editie van deze tegen de wind race te zien zal zijn in Kunsthal 45.

AiR! 2016, Wind & Wolken EXTRA

Lezing  Jan Theun van Rees

Donderdag 16 juni geeft beeldend kunstenaar Jan Theun van Rees een lezing over het fotowerk dat hij speciaal voor deze manifestatie in mei in Den Helder maakte. Hij vertelt hoe dit werk tot stand is gekomen en waar het hem mogelijk toe brengt.
De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegang € 5.00, vrienden en sponsors gratis.

Art Tea & Books

Dinsdag 16 augustus is Kunsthal 45 vanaf 10.00 uur de hele dag open. Die dag is er een kunstboekenmarkt. Op deze markt kunt u kunstboeken en andere goede boeken ruilen en kopen. U kunt uw oude (kunst)boeken vooraf inbrengen (we komen ze graag halen). U kunt ook op de dag zelf komen ruilen. Om ook de maag te plezieren is er die dag een Art Tea met hartig en zoet, tegen een kleine vergoeding, bij mooi weer in de tuin.

Lezing Tegen de wind in

Dinsdag 16 augustus is er een lezing over windenergie en duurzaamheid, met speciale aandacht voor het tegen de wind in race principe. Deze lezing organiseren we in samenwerking met Racing Aeolus, Wind Energy Events en Windmolenvereniging De Eendragt. Naam van de lezer is nog niet bekend. De lezing begint om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegang € 5.00, vrienden en sponsors gratis.

Kunsthal 45 bij De Kampanje

In samenwerking met Schouwburg De Kampanje is het werk Dance Me van Wim Schermer te zien  bij De Kampanje. Het werk hangt op het binnenplein van Willemsoord, naast Dok 2.

Kunsthal 45 Bij Cinema Zevenskoop

Cinema Zevenskoop zal deze zomer als voorfilmpjes werk van de expositie Wind & Wolken tonen, zoals zij al eerder filmpjes in het voorprogramma toonden van IJzingwekkend 1 en 2 .

Finisoupe

Uiteraard kunnen we niet afsluiten zonder onze Finisoupe. Zondag 21 augustus halen kunstenaars hun werk op en kunnen vrienden, sponsors en vrijwilligers samen met hen onder het genot van soep en een broodje napraten over AiR! 2016 Wind & Wolken. De soep wordt vanaf 17.00 uur opgediend, voor die tijd kunt u nog een laatste maal genieten van het werk.
 

AiR! 2016, Wind & Wolken is te zien van zondag 12 juni tot en met zondag 21 augustus, als afgesloten wordt met de traditionele finisoupe voor deelnemers, sponsors en vrienden van Kunsthal 45. Kunsthal 45 is geopend van donderdag tot en met zondag, van 13.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is vrij. Voor de lezingen wordt een bijdrage van € 5.00 gevraagd. Kunsthal 45 is gevestigd aan de Koningstraat 43-45 te Den Helder.

AiR! 2016, Wind & Wolken kwam mede tot stand door financiële steun van het VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds, waar we uiteraard heel blij mee zijn.

VSBfonds ondersteunt initiatieven die bijdragen aan een samenleving waarin iedereen actief meedoet, zich betrokken voelt en de kans heeft persoonlijk en maatschappelijk te groeien. Het fonds is actief op drie gebieden: Mens & Maatschappij voor sociale initiatieven die meedoen als doel hebben, Kunst & Cultuur voor plannen waardoor meer mensen kunnen genieten van kunst en cultureel erfgoed en Beurzen voor studenten die in het buitenland verder willen studeren of onderzoek doen. Het fonds steunt projecten met geld, kennis, ervaring en een professioneel netwerk.
 
Het Prins Bernhard Cultuurfonds is bevlogen pleitbezorger van cultuur, natuur en wetenschap. Met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen stimuleren ze bijzondere initiatieven.
 
Houd de website www.kunsthal45.nl en Facebook in de gaten voor overige activiteiten.

poster

De dingen de baas

‘De dingen de baas’ is een initiatief van de beeldend kunstenaars Kaat Schulte en C.A. Wertheim. De dubbelzinnige titel is ontleend aan het gelijknamige verhaal uit de bundel ‘Sprongen in de branding’ van Belcampo uit 1950. In de expositie ‘De dingen de baas’ komen alledaagse dingen op een andere manier tot leven. Bezield door kunstenaars met persoonlijke angsten, fascinaties en fantasieën.

Deelnemende kunstenaars:
Heike Kati Barath, Merijn Bolink, Niels Broszat, Caroline de Bruijn, Marieke van Diemen, Co van Gasteren, Hinderik de Groot, Frank Halmans, Wilma Kuil, Pieter Kusters, Lynne Leegte, Yentl Oehlenschlager, Jet van Oosten, Peter Redert, Maria Roosen, Kaat Schulte, Bianca Sistermans, Emo Verkerk, C.A. Wertheim en Mirjam de Zeeuw.

Tot 29 mei 2016, donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

De dingen de baas EXTRA

De dingen de baas toegelicht

Beeldend kunstenaar Bianca Sistermans geeft een toelichting op de expositie, in het bijzonder haar eigen fotowerk uit de fotoserie ‘dagelijkse ergernissen’.

Donderdag  14 april, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegang € 5.00, Vrienden en sponsors vrij.

De dingen gedicht

In het kader van Het Jaar van het Boek een poëzieavond. Theo Olthuis, Jack Beneker Marja Lely en anderen lezen uit eigen en andermans werk gedichten waarin dingen een rol spelen. Uitgeverij Conserve zal aanwezig zijn met o.a dichtbundels van Maarten Mourik en Theo Olthuis.

Donderdag 19 mei, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegang € 5.00. Vrienden en sponsors vrij.

De dingen workshops

Tijdens De dingen de baas worden er in samenwerking met Triade en de curatoren Kaat Schulte en C.A. Wertheim workshops georganiseerd voor het basis en voortgezet onderwijs. Voor meer informatie: Info@kunsthal45.nl.

Finisoupe

Voor vrienden en sponsors de laatste kans om de expositie nog te zien en kennis te maken met de makers, onder het genot van zelfgemaakte soep en broodjes.

Zondag 29 mei, vanaf 16.00 uur. De soep wordt na 17.00 opgediend

Poster

 


2015

IJzingwekkend 2

Kou, ijs, poolreizen en ontberingen en alles wat daarbij komt: desoriëntatie, verlorenheid, kwetsbaarheid. Curator Jaap Velserboer gebruikte deze inspiratie om een interessante en eigentijdse expositie in te richten bij Kunsthal 45. Weer een beeldenexpositie, deze tweede editie van IJzingwekkend, met gruwelijkheid en humor, met klassieke en moderne technieken en materialen. De grote diversiteit binnen het thema staat garant voor veel kijkplezier bij IJzingwekkend 2.

Deelnemende kunstenaars:
Chris de Bueger, Moritz Ebinger, Maria Glandorf, Benno Graas, Simone de Groot, Sjanneke van Herpen, Folkert de Jong, Ada Leenheer, Claus-Pierre Leinenbach, Margriet Luyten, Jan Nijhof, Alet Pilon, Piet Vos, Jaap Velserboer, Anne Verhoijsen, Hilke Walraven, Liesbeth van Woerden.

De opening wordt op 13 december verricht door Joop van Schie, voorzitter van IJsclub Den Helder en Jaap Velserboer. Beeldend kunstenaar Bill Kunst, Cees van den Berg en Rob Hendriks spelen deze middag jazzbalads en standards. Vanaf 15.00 inloop, opening 15.30 uur.

IJzingwekkend 2 is te zien tot 28 februari 2016, op donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

IJzingwekkend Extra

IJzingwekkende muziek
Tijdens de opening van IJzingwekkend 2 spelen beeldend kunstenaar Bill Kunst, Cees van der Berg en Rob Hendriks jazzstandards en balads.

Zondag 13 december 2015. Vanaf 15.00 uur. Toegang vrij.

IJzingwekkend toegelicht
Jaap Velserboer, beeldend kunstenaar en curator van IJzingwekkend 2, zal toelichten hoe hij gekomen is tot de samenstelling van deze expositie en zijn visie geven op het getoonde werk.

Donderdag  14 januari, aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30. Toegang € 5.00. Vrienden en sponsors vrij.

Bezoek het Beeldenfort
In samenwerking met beeldend kunstenaar Maria Glandorf organiseert Kunsthal 45 een rondleiding in het Beeldenfort op de linie. Het Beeldenfort herbergt een semipermanente opstelling van beelden van Maria Glandorf en bevindt zich sinds begin 2014 in de voormalige remisebunker achter Triade. Nog maar kort open en normaal gesproken alleen van buitenaf of op afspraak te bezichtigen. Een unieke gelegenheid dus om dit bijzondere project in Den Helder te bezoeken.

Maria Glandorf vertelt in het fort over haar werk, wij zorgen dat u warme koffie of thee krijgt. Daarna gaat iedereen op eigen gelegenheid naar Kunsthal 45, waar IJzingwekkend 2 te bezichtigen valt, met ook een korte uitleg van het werk dat daar staat, met dat van Maria Glandorf als extra aandachtspunt. Ook daar zorgen we dat u iets warms te drinken en iets lekkers te eten krijgt. Omdat het Beeldenfort niet erg groot is, is deelname van deze rondleiding beperkt tot 25 personen.

Aanmelding vooraf via info@kunsthal45.nl

Zaterdag 23 januari, aanvang 14.00 bij het Beeldenfort aan de linie achter Triade. Deelname € 5.00. Vrienden en sponsors vrij.

Wassculpturen van Aris de Bakker

Aris de Bakker liet vorig jaar zijn ijssculpturen zien op het parkeerdak van de Visafslag, die honderden bezoekers wisten te bekoren. Dit keer gaan we voor de “zachte” kant van zijn werk: wassculpturen. Het weekend van 30 en 31 januari staan ze opgesteld voor Kunsthal 45. Evenals vorig jaar is de sponsor voor dit bijzondere project Visafslag Hollands Noorden.

Donderdag 28 januari en vrijdag 29 januari van 13.00 tot 21.00 uur. Zaterdag 30 januari van 10.00 tot 22.00 uur. Zondag 31 januari van 11.00 tot 18.00 uur. Toegang vrij.

IJzingwekkende reizen

Benno en Thecla Graas kwamen al eerder naar Den Helder afgelopen zomer. Toen gingen de verhalen over Afrika, dat zij per motor doorkruisten. Dit keer zal Benno zich concentreren op ijzingwekkende aspecten van zijn reizen, onder andere die naar IJsland.

Remi Vermeulen en Chantal de Koning reizen al jarenlang regelmatig door indrukwekkende   natuurgebieden over de hele wereld. Van die reizen komen ze terug met prachtige foto’s waarvan sommige ook bekroond zijn. Hun reizen brachten hen naar bijna alle continenten. Voor IJzingwekkend 2 zullen ze een selectie laten zien van foto’s van hun Antarctica-reis in 2013.

Donderdag 18 februari van 20.00 –  22.00 uur, inloop vanaf 19.30. Toegang € 5.00. Vrienden en sponsors vrij.

Finisoupe

Zoals al onze exposities wordt ook IJzingwekkend 2 afgesloten met Finisoupe. Kunstenaars halen op zondag 28 februari vanaf 17.00 uur hun werk op, onder het genot van onze zelfgemaakte soep en broodjes. Ook onze vrijwilligers zijn dan aanwezig. Voor vrienden en sponsors de laatste kans om de expositie nog een keer te zien en kennis te maken met de makers.

Zondag 28 februari, vanaf 16.00 uur. De soep wordt na 17.00 opgediend, heet!

poster IJ2

Residu 3

Tijdens Residu 3 presenteren kunstenaars die tussen 2012 en 2015 een periode in het Pompgemaal in Huisduinen verbleven, het resultaat van die Residency.

De periode in het Pompgemaal kenmerkte zich voor velen door verdieping, experiment, nieuwe wegen en ontwikkelingen. Kunstenaars uit binnen- en buitenland genoten zonder uitzondering van dit bijzondere verblijf. Nu laten zij gezamenlijk zien wat die periode voor hen heeft opgebracht. Soms met een ter plekke gemaakt werk, soms met een ontwikkeling of voortzetting daarvan. De disciplines zijn divers: tekenen, schilderen, beelden, video en film, keramiek, fotografie: het komt allemaal voorbij. Het belooft weer een boeiende en betekenisvolle expositie te zijn.

Deelnemende kunstenaars:
Mathijs Lieshout, Gerbrand Burger, Alisa Margolis, Ton Schuttelaar, Annegien van Doorn, Benjamin Roth & Daniel Hofstede, Joseph Gower, Annabel Howland, Mariëlle Videler, Kianoosh Motallebi, Alexandra Leytkauf, Katherin Schlegel, Paul Devens, Bojan Fajfric, Marjolijn Guldemond, Maria Pask &Frederique Bergholtz, Sanne Kabalt, Pieter Paul Pothoven.

Residu 3 EXTRA

Zoals gebruikelijk zullen er ook rond Residu 3 Extra activiteiten plaatsvinden. Houd ook onze website en Facebook pagina in de gaten voor plotselinge ontwikkelingen.

Pompgemaal
Sanne Kabalt en Fotoroute Den Helder in het Pompgemaal
Voorafgaand aan de opening in Kunsthal 45 is er gelegenheid in het Pompgemaal de dan daar werkende kunstenaar Sanne Kabalt te bezoeken. In het Pompgemaal hangt in het kader van Fotoroute Den Helder dan ook fotowerk. Een mooie manier om van proces en resultaat op één middag kennis te nemen. Sanne exposeert ook tijdens Residu 3 in Kunsthal 45. Vanaf 13.00 uur bent u welkom. Tijd genoeg om op uw gemak te genieten van de plek en het getoonde werk, om daarna op tijd voor het vervolg in Kunsthal 45 te zijn. Het Pompgemaal is gevestigd aan Duinweg 50, 1789 AS Huisduinen.

Zondag 27 september, het Pompgemaal. Van 13.00 uur – 15.00 uur. Toegang vrij.

Opening Residu 3
Steven van Teeseling, coördinator van het Pompgemaal voor het Mondriaan Fonds, en Co van Gasteren, curator van Residu 3, zullen op zondag 27 september om 15.30 uur de opening verrichten.

Zondag 27 september Kunsthal 45. Aanvang 15.30. Toegang vrij.

Performance Marjolijn Guldemond
Aansluitend op de opening zal er een performance van Marjolijn Guldemond zijn. In het verlengde van haar werk in het Pompgemaal gaat ze met de bezoekers van Kunsthal 45 aan de slag. Zij verbindt hiermee haar werkperiode in het Pompgemaal, haar werkperiode tijdens AiR! en haar bijdrage aan Residu 3. Het zal zijn sporen nalaten in de st

Zondag 27 september Kunsthal 45. Aanvang 16.00 uur. Toegang vrij.

Lezing Pieter Paul Pothoven
Pieter Paul Pothoven zal een toelichting geven op zijn werk dat te zien is tijdens Residu 3, de achtergronden en het ontstaan. Zijn werk heeft een sterke link met Afghanistan en kan als metafoor worden gezien voor de ontwikkelingen in dat roerige gebied.

Donderdag  19 november. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegang € 5.00. Vrienden en Sponsors  vrij.

Ter gelegenheid van Residu 3 is er een catalogus uitgegeven met bijdragen van alle deelnemende kunstenaars. De vormgeving was in handen van Stephan de Smet. Prijs € 5.00.

poster2

AiR! Artists in Residence

Op dinsdag 16 juni opent Ferdinand Vreugdenhil, directeur Zeestad bv,  de zomermanifestatie AiR! Die avond gaan we tijdens Kijk over de Dijk het gesprek aan met kunstenaars, inwoners, deelnemende partijen en politiek over de verbinding van onze binnenstad met de grenzen van Den Helder: zee, dijk en haven.

Tijdens AiR! zullen zeven kunstenaars opeenvolgend ieder twee weken werken in Kunsthal 45. trijsen het werk kunt u meestal binnenlopen om zo het kunstwerk te zien groeien. Aan het eind van de periode zullen zeven kunstwerken Kunsthal 45 vullen. Deelnemende kunstenaars: Baukje Spaltro, Marcella Kuiper, Jimi Kleinbruinink, Jaap Velserboer, Ivon Spee, Marjolijn Guldemond en Frank Bloem.

Afsluitende expositie donderdag 10 tot en met zondag 13 september, 13.00 tot 17.00 uur.

posterair!

AiR! Extra

Opening AiR!
Ferdinand Vreugdenhil, directeur Zeestad bv, opent de zomermanifestatie AiR! Zeven kunstenaars (artists in residence) gaan aan de slag met de verbinding van Den Helder en haar zee, haven en dijk. Dinsdag 16 juni, 20.00 uur.

Kijk over de Dijk
Peter Faber gaat in gesprek met beleidsmakers, bewoners en beeldend kunstenaars over de relatie van Den Helder en haar binnenstad met zee, haven en dijk. Muzikale omlijsting door StadsdichterJack Beneker met zijn  op muziek gezette stadsgedichten.

Dinsdag 16 juni, 20.00 – 22.00 uur, inloop vanaf 19.0 uur. Toegang vrij.

Midzomernachtvoorstelling
De in Finland wonende en werkende Nederlandse danseres Marjan Raar verzorgt met de in Nederland wonende en werkende Finse violist Jussi Paananen een een dansvoorstelling in de Finse zomernachttraditie. Finland met een flinke vleug Den Helder.

Zaterdag 20 juni. Aanvang 21.30, inloop 21.00 uur. Toegang vrij.

Kijk over de Dijk 2
Kijk over de Dijk op herhaling, om te bezien of verwachtingen en ideeën zijn uitgekomen tijdens het werkverblijf in Den Helder. Gespreksleider en muzikale omlijsting worden later bekend gemaakt.

Dinsdag 8 september. Aanvang 20.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur. Toegang vrij.

Vrijmibo met een twist
Ter afsluiting van iedere werkperiode is er een presentatie van het gemaakte werk door de kunstenaar. Met een drankje in de hand ontspannen praten over kunst, het werk, de stad.

Vrijdag 26 juni, 10 juli, 24 juli, 7 Augusts, 21 augustus, 4 september. Van 15.00 tot 17.00 uur. Toegang vrij.

Geestgrond

Geestgrond is de bijzondere samenstelling van klei en zand waar bollen goed op gedijen. Voor onze regio dus zeer belangrijk en bepalend. Maar ook in overdrachtelijke zin is Geestgrond een goede basis. Het staat voor groei, voorjaar, nieuwe ideeën, inspiratie, denkkracht, creativiteit, leven en dood.

Genoeg aanknopingspunten voor de uitgenodigde kunstenaars om invulling te geven aan deze expositie. De kunstenaars zijn bij deze expositie grotendeels, maar niet uitsluitend afkomstig uit Noord-Holland. Wie denkt bij deze expositie schilderijen van bloemen tegen te komen, zal waarschijnlijk bedrogen uitkomen. Wie zich wil laten inspireren en kennis wil nemen van oorspronkelijk en eigentijds werk, kan hier volop genieten.

Deelnemende kunstenaars:
C.A. Wertheim, Henk van Gerner, Ian de Ruiter, Ingrid Davids, Joop Stoop, Mels van Zutphen, Jacobien de Rooij, Kees Admiraal, Roland Sohier, Carlijn Mens, Aad Berlijn , Ronald Ruseler, Anita Mandemaker, Johan Breuker, Daniel Levi, Karin Bos, Pieter Bijwaard, Stefan Kasper, Margreet Bouman, Frank Bloem  en Jan Blank.

Marijke van Wijk, die het thema bedacht, en Co van Gasteren stelden deze expositie als curatoren voor ons samen.  We zijn zeer blij met hun inbreng en inzet.

De opening van Geestgrond vindt plaats op zondag 29 maart om 12.00 uur. Piet Warmerdam, voorzitter van de KAVB/LTO afdeling Julianadorp zal de opening verrichten.

poster_k

 Geestgrond Extra

Ontmoeting met Stefan Kasper
Stefan Kasper leidt ons rond langs het werk en geeft zijn eigen visie op de expositie.
Donderdag 30 april, aanvang 20.00 uur, inloop 19.30 uur. Toegang € 5.00, sponsors en vrienden vrij. Aanmelden via info@kunsthal45.nl

Rollebollen
Kinderworkshop voor kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar. W maken een bol voor je, maar wat komt er uit? Na afloop heb je een leuk moederdagcadeau, en heb je onze expositie gezien.
Woensdag 6 mei, 14.00 tot 16.00 uur. Deelname € 5.00 inclusief  materiaal, limonade en iets lekkers. Aanmelden bij info@kunsthal45.nl

Irish Treasures met Trio Merain
Trio Merain laat u genieten van nummers van hun CD in wording, Irish Treasures. In Samenwerking met Triade kunne we u deze bijzondere avond aanbieden voor € 10.00.
Zaterdag 16 mei, aanvang 20.00 uur, inloop 19.30 uur. Aanmelden via info@kunsthal45.nl.

Helder(s) Blauw
Onder leiding van Anouk Bouwmeester, keramiste en docent bij Triade, maken we een tulpenvaas, in de traditie van de Gouden Eeuw maar met en eigentijdse twist. Neem kleine, oude vaasjes mee.
Donderdag 21 mei, 12.00 – 15.00 uur. Deelname voor iedereen vanaf 15 jaar, inclusief materiaal, koffie/thee en iets lekkers € 15,00. Aanmelden via info@Kunsthal45.nl


2014

IJzingwekkend

Op zondag 14 december opent Pim Visser, directeur Visafslag Hollands Noorden onze winterexpositie IJzingwekkend.

IJzingwekkend toont winterhard krachtig en prachtig werk, voornamelijjk beeldhouwerken, maar ook twee-dimensionaal. De expositie is te bezoeken tot en met 15 maart 2015. Kjjk bij activiteiten voor het programma rond IJzingwekkend.

Deelnemende kunstenaars:
Catharina van Velden, Thomas Junghans, Ger Viegers, Joop Hollanders, Jan van der Haven, Anneke de Witte, Tom Wagenaar, Harriet Verleun, Rob Schreefel, Luuk van Binsbergen, Hedy Hempe, Elsbeth Cochius, Bert Neelen, Chris van Beem, Jack Prins, Regula Maria Muller, Caroline de Bruin, Ada Leenheer, Hester van Tongerlo, Aris de Bakker (IJsproject).

IJzingwekkend-uitnodiging-voor

IJzingwekkend-uitnodiging-achter

 IJzingwekkend Extra

Opening 14 december om 15.00 uur door Pim Visser, Directeur Visafslag Hollands Noorden. Inloop vanaf 14.30 uur. Muzikale omlijsting door Bill Kunst en Cees van der Berg.

Beelden in de tijd
Ontmoeting met beeldhouwer Joop Hollanders die ons langs de werken van de expositie IJzingwekkend leidt.  Donderdag 15 januari, aanvang 20.00 uur, inloop 19.30 uur. Toegang € 5.00, sponsors en vrienden vrij.

IJsproject Aris de Bakker
Aris de Bakker maakt ijssculpturen, die daarna drie dagen te zien zijn in Kunsthal 45. Plaatsing belden 30 januari vanaf 13.00 uur. Tot in ieder geval zondag 1 februari 19.00 uur te bezichtigen op parkeerdek bij Visafslag Hollands Noorden, Nieuwediep 27-B, Den Helder. ’s Nachts is terrein afgesloten.

 IJzingwekkende Kinderworkshop
Kinderen van ongeveer 6 tot 12 jaar gaan, geïnspireerd door de expositie, zelf aan de slag. Het werk mag blijven staan tot eind van de expositie. Warme kleren aan. Deelname € 3.00 inclusief bekertje warme chocolademelk. Woensdagmiddag  25 februari van 14.00 tot 16.00 uur. Aanmelden telefonisch 022 520 91 of per mail info@kunsthal45.nl.

Stad en land
Stadsdichters uit het land geven hun visie op Den Helder. Zondag 15 maart, van 17.00 tot 19.00 uur. Toegang € 5.00. voor “Vrienden van Kunsthal 45” vrij.

Dinsdag 25 november, Sponsoravond

Op dinsdagavond 25 november nodigen wij sponsors en hun relaties uit in Kunsthal 45 hun favoriete kunstwerk te tonen. Wat betekent kunst in uw dagelijks bestaan? Waarom heeft u juist dit kunstwerk meegenomen? Waarom ondersteunt u Kunsthal 45? Op deze avond willen we sponsors, vrienden en geinteresseerden de gelegenheid geven elkaar te ontmoeten tussen en over kunst aan de hand van deze vragen en het getoonde werk. Toegang op uitnodiging. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 27 september
Fotoworkshop over fotografie en inspiratie. 10 Deelenemrs laten zich inspireren door een speciaal voor deze gelegenheid door Stadsdichter Jack Beneker geschreven gedicht. Bill Kunst legt de link met beeldende kunst, en Michiel van Zwieten geeft zijn fotografen visie. Ht gemaakte werk wordt beoordeeld en een selectie wordt getoond in Kunsthal 45 in de bovenzaal van 31 oktober tot 23 november 2014.

Zaterdag 23 augustus,
Besloten ontvangst en bezichtiging expositie Noord-Hollands Kanaal voor sponsors en vrienden van Kunsthal 45

Woensdag 28 mei, 
Van Dada tot Den Helder, lezing door Co van Gasteren. Van 20.00 – 21.30. Toegang € 5.00. Vrienden en sponsors gratis toegang.

Van Dada tot Den Helder

Co van Gasteren geeft 28 mei een lezing over het werk van de Dadaïsten, hun invloed op de kunst in het bijzonder en zelfs over wat we zien in Den Helder. Aanleiding toto de lezing is de expositie over deze kunststroming in Utrecht.

G-niale Kunstweek

Op vrijdag 31 oktober opent Wethouder D. Pastoor de expositie van de G-niale kunstweek.
Onder de titel “Het Ritme van nu, waar kunst verbindt”, tonen deelnemers het werk gemaakt in de voorgaande week. Het werk zal te zien zijn tot en met 23 november, op donderdag- tot en met zondagmiddagen van 13.00 tot 17.00 uur.

Meer over de activiteiten rond deze week vindt u op de bovengenomede site en op Facebook en op Twitter.

De G-niale kunstweek is een initiatief van MEE en wordt georganiseerd in samenwerking met vele instelling in Den Helder.

Label G-niale Kunstweek - RAADHUIS - 15 2 2013

Fotoroute Den Helder

Kunsthal 45 neemt deel aan de Fotoroute Den Helder, van 31 augustus tot 12 oktober. De fotoroute is een initiatief van en wordt georganiseerd door Galerie Windkracht 13.
Op deze expositie zullen foto’s en door fotografie geinspireerd werk te zien zijn van fotografen en kunstenaars die verbonden zijn aan de Fotoacademie Amsterdam en de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.

De opening van de fotoroute is op 31 augustus 2014 in Galerie Windkracht 13 om 15.00 uur. Daarna komen de exposanten van Kunsthal 45 om 17.00 bij elkaar in Kunsthal 45.
De deelnemende locaties zijn Windkracht 13, Kunstuitleen Den Helder, Kunst & Kitchen, Galerie Richter en Kunsthal 45.

Exposanten Hogeschool voor de Kunsten Utrecht:
Anina Jonker, Maureen Jonker

Fotografie in de beeldende kunst, op de HKU speelt een belangrijke rol: het kan worden gebruikt als hulpmiddel om schilderijen te perfectioneren, een idee beeldend te maken en kan gebruikt worden als inspiratiearchief.
Maar bij velen van ons komt het moment dat we fotografie ontdekken als medium.
Als beeldend kunstenaar zijn we allemaal op zoek naar een interessant beeld dat iets vertelt of zou kunnen vertellen. Als dit beeld ontstaat doormiddel van fotografie kunnen wij dit goed controleren in bijvoorbeeld een schilderij. Allemaal zitten wij in een andere fase van dit proces. De een gebruikt fotografie in de ontwerpfase, de ander gebruikt fotografie in de laatste fase als een manier om ruimtelijk werk te kunnen vastleggen. Fotografie is voor ons een heel breed begrip en wordt door iedereen op een andere manier gebruikt. Daardoor ontstaat er veel diversiteit in de werken.

Anina Jonker

ik loop
jij loopt
hebben gelopen
gedanst
gesprongen
over heuvels
bulten
en misvormingen
van het been.

Exposanten Foto Academie Amsterdam:
Femke Kroon, Mark Gilden, Krista den Drijver, Caroline Reuver, Nan Reunis, Anoeska Baxter-Warman, Macareno Mellando, Dorota Kozerska, Danielle Lambinon, Liesbeth Ruys, Antonio Melendez, Tanja Dijkstra

Refractie en reflectie
De Fotoacademie mag beschouwd worden als een van de meest vooraanstaande fotografische opleidingen die Nederland rijk is. De velen die studeren en studeerden aan dit instituut, staan dan ook hoog aangeschreven. Vele prijzen (PANL, Acadamy Awards, WorldPress, Zilveren camera’s) zijn toegekend aan hen.

Dertien talentvolle fotografen, inmiddels allen derde jaars studenten aan de Fotoacademie, participeren onder de noemer ‘Refractie en Reflectie’ tijdens de fotoroute in Kunsthal 45 te Den Helder.

Zonder concreet verbindend thema, is de keuze binnen hun werk gevallen op beeldende en inhoudelijke reflecties, veelal binnen hun vrije werk. Deze reflecties vertellen iets over hun groei, de omgevingsgerichtheid, algemeen beschouwelijk en persoonlijk inzicht en ambitie.
Een persoonlijk document van fotograaf en/of gefotografeerde mensen of onderwerpen, waarin gelaagdheid een zeer duidelijk aspect is in het traject van conceptontwikkeling naar totstandkoming en realisatie.

De Fotoacademie is de grootste en meest ambitieuze hogeschool voor fotografie in Nederland. De academie is geen gewone Hbo-opleiding, maar een particuliere opleiding. Dit is een bewuste keuze die de academie de mogelijkheid biedt om een eigen koers te varen en het lesprogramma naar eigen inzicht aan te passen. Het talent, de ontwikkeling en de keuzes van de student staan centraal tijdens de opleiding.
De Fotoacademie wil niet alleen de best mogelijke opleiding bieden, maar tevens een plek zijn waar men zich thuis voelt en tot ontwikkeling komt. De informele en persoonlijke sfeer spreekt mensen, die serieus en enthousiast met fotografie bezig zijn, aan.

De academie is gevestigd in Amsterdam in de Sarphatistraat, vlak bij de Amstel en om de hoek bij Carré en met uitzicht op het Amstel Hotel. Het gebouw heeft een rijke geschiedenis en was onder andere in gebruik als bankgebouw. In Amsterdam wordt het gebouw gedeeld met Fotogram dat al meer dan 35 jaar hèt fotografisch centrum van Amsterdam is.

Noord-Holland Biennale

Thema: Noord-Hollands Kanaal, 4 juli tot 25 augustus 2014

Professionele kunstenaars zijn uitgedaagd om het thema te vertalen in beeldende kunst. Zo kan het Noord-Hollands Kanaal een litteken zijn tussen Oost en West Noord-Holland, Het is een scheiding en een splitsing in het landschap en in de plaatsen en dorpen. Het was destijds een groot project, om economische redenen uitgevoerd, iets dat in onze tijd ook nog steeds gebeurt. Er is destijds veel werk verricht onder erbarmelijke omstandigheden.

De tentoonstelling in Kunsthal 45 bestaat uit schilderijen, tekeningen, druktechnieken, fotografie en ruimtelijk werk, zoals beeldhouwwerken, keramiek, objecten en installaties.

Deelnemende kunstenaars:
Peter Bes, Hans Blank, Jan Blank, Ingrid Davids, Co van Gasteren, Henk van Gerner, Maria Glandorf, Irene Grijzenhout, Georges Hanna, Michiel Hertroijs, Jimi Kleinbruinink, Maaike Knibbe, Evert Koopman, Bill Kunst, Leentje Linders, Piet Lont, Anita Mandemaker, Carlijn Mens, Jan Nijhof, Mies Olthuis, Huub Sadee, Theo Steemers, Sjoerd Tijken, Emo Verkerk en Marijke van Wijk.

Als bezoeker kan men op zoek gaan naar het thema. Welk kunstwerk heeft met het Noord-Hollands Kanaal te maken? Wat was de Blauwe Keet? Waar zien we het landschap zich splitsen? Wat is de slokdarm van het kanaal?

De openingstijden zijn van donderdag tot en met zondagmiddag van 13.00-17.00 uur of op afspraak.
De tentoonstelling is te bezichtigen van vrijdag 4 juli tot en met zondag 24 augustus 2014.
De opening werd verricht door Peter Bes.

10489822_1463519800558711_8765181195771527413_n